zaterdag 16 november 2013

Regressiemodel Aandelenrendement

Haugen en Baker hebben aan de hand van een regressiemodel de samenhang onderzocht tussen een aantal fundamentele en technische factoren en het te verwachten aandelenrendement (*). Uit het onderzoek volgen een 12-tal factoren die de grootste voorspellende waarde hebben voor het toekomstige aandelenrendement. De voorspellende waarde voor elke factor individueel is beperkt.

De factoren zijn grofweg in een 5-tal categorieën te verdelen, te weten: risico, liquiditeit, waarde (in verhouding tot het koersniveau), winstgevendheid (groeipotentieel) en historische prijs.

Van elk van deze categorieën heb ik een of meerdere factoren gekozen waarmee ik een toetsing van de rendementsontwikkeling van de aandelen in de diverse Europese indexen tot het actuele koersniveau heb uitgevoerd. De 1e voorlopige resultaten wil ik in dit artikel laten zien.


M = Marktkapitalisatie = koers ultimo 2012 * uitstaande aandelen ultimo 2012
E/P = (netto winst 2012/uitstaande aandelen) / koers ultimo 2012
Div/P = dividendrendement = ex-dividend 2012 / koers ultimo 2012
ROE = netto winst / eigen vermogen 2012
B/M = eigen vermogen 2012/ M
52% Weekly Change = ( koersstijging 2012 + ex-dividend 2012 ) / koers ultimo 2011
Deze factoren zijn door Lakonishok e.a. gebruikt om rendementsverschillen te verklaren tussen groei- en waarde aandelen (**).

Omwille van de beschikbaarheid van data heb ik mij moeten beperken tot de hier getoonde set. Ik onderzoek momenteel de beschikbaarheid, kwaliteit (en bruikbaarheid) van fundamentele gegevens van verschillende bronleveranciers, waaronder ft.com. De hier getoonde gegevens zijn afkomstig van binck.nl en zonodig aangevuld met data uit ondermeer jaarverslagen van de betreffende ondernemingen.

Het totaalrendement (TR) is de som van het koersrendement (KR) in het kalenderjaar 2013 en het totale bedrag aan uitgekeerd dividend in 2013 gedeeld door de beginkoers van 2013.

TR = (actuele koers - beginkoers 2013 + ex-dividend 2013 ) / beginkoers 2013 
In het volgende overzicht staan de 30 fondsen die t/m vrijdag 15 november het hoogste totaal rendement hebben behaald in de FTSE 100 index.




De negatieve getallen zijn in de resultaat kolommen Tot. Rend., Dividend% en Koers Rend. in het rood weergegeven en de positieve in het zwart. Bij de fundamentele factoren en de 52% Weekly Change zijn de waarden > het gemiddelde groen gekleurd (en < gemiddelde rood).

Het zijn de kleinste fondsen in de index - gemeten naar marktkapitalisatie en omzet - met de grootste rendement stijging in 2012 (52w % change) en een meer dan gemiddelde earnings hield E/P die in 2013 het grootste totaal rendement hebben behaald.

In het volgende overzicht staan de 32 fondsen die t/m vrijdag 15 november het laagste totaal rendement hebben behaald in de FTSE 100 index.



Er bestaat een opvallend verband tussen het totaalrendement TR en de faktoren E/P en de technische indicator 52% Weekly Price Change. Deze factoren zijn op het eerste overzicht overwegend hoger dan gemiddeld (groen) en op het tweede overzicht overwegend lager dan gemiddeld (rood).




*) Haugen en Baker, 1996, Journal of Financial Economics
**) Lakonishok, Shleifer en Vishney (1994)